Legendarni džambo džet polako odlazi u istoriju

Američki proizvođač aviona Boing mogao bi uskoro da ugasi proizvodnju jedne od svojih ikona, modela 747.

Svet

Izvor: B92

Petak, 29.07.2016.

16:31

Legendarni džambo džet polako odlazi u istoriju
(Foto: Getty images)

To proizilazi iz dokumenata objavljenih u sredu, prenose mediji.

Proizvodnja tog modela u julu je pala na svega jedan primerak mesečno, dok je godinu ranije dinamika proizvodnje iznosila 1,5 aviona na mesec.

Kompanija je u tromesečnom izveštaju navela kako namerava u septembru da prepolovi dinamiku proizvodnje, pa bi godišnje s proizvodnih traka silazilo tek 6 aviona godišnje.

Boing je takođe objavio kako otkazuje planove o povećanju proizvodnje od 2019. godine. Inače, Boing 747 prvi put poleteo je 1969. godine, a u flote vazduhoplovnih kompanija počeo je da ulazi godinu kasnije.

Do sada je proizvedeno 1522 primerka, a uz nadimak "Džambo džet" bio je poznat i kao "Kraljica neba".

Koristi ga nekoliko šefova država, a najpoznatiji je kao Air Force One, avion američkog predsednika.

Međutim, avio-kompanijama sve je manje zanimljiv zbog prevelike potrošnje goriva u odnosu na novije i ekonomičnije modele.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: