Banka Japana razočarala tržište, jen skočio

Jen je ojačao nakon što je Banka Japana (BoJ) neznatno povećala svoj program podsticaja što je razočaralo dilere.

Svet

Izvor: B92

Petak, 29.07.2016.

09:29

Banka Japana razočarala tržište, jen skočio
(Foto: Thinkstock.com)

Oni su očekivali objavu velikih stimulusa za podsticanje rasta treće najjače svetske ekonomije.

Japanska centralna banka je objavila da će povećati svoju izloženost rizičnijim investicijama, ali je masivan program kupovine obveznica zadržala na nivou od 80 biliona jena (772 milijarde dolara) godišnje, izveštava agencija Frans pres.

Dolar je potonuo ispod 103 jena sa prethodnog nivoa od 104,20 jena, dok je indeks Tokijske berze Nikei 225 u popodnevnim satima splasnuo za 1,7 odsto.

Japanski zvaničnici su pod snažnim pritiskom da preduzmu agresivnije mere, pošto dosadašnje pokušaje premijera Šinza Abea da "potpali" posrnulu ekonomiju sve više ekonomista kvalifikuje kao neuspešne, navodi francuska agencija.

"Tržište je očekivalo više od ovoga što je BoJ najavila danas. To je pokrenulo određenu razočaranost i dovelo do rasta jena", rekao je Josuke Hosokava, šef odeljenja za trgovinu devizama u Sumitomo Micui Trast banci.

"Ovo pokazuje koji je gornji domet onoga što monetarna politika može da učini", dodao je on.

Pozivajući se na usporavanje privreda u usponu i neočekivanu odluku Britanije za napuštanje Evropske unije, japanska centralna banka je saopštila da će gotovo duplirati godišnja sredstva Fonda za trgovanje na berzama (ETF) na oko šest milijardi jena.

ETF fond predstavlja hartije od vrednosti vezane za akcijske indekse ili druga ulaganja kao što su sirovine ili obveznice, koje se trguju kao obične deonice.

Banka Japana je takođe navela da će udvostručiti program kreditranja u američkim dolarima na 24 milijarde dolara, koji je namenjen podsticanju poslovanja japanskih firmi u inostranstvu putem kupovine njihovih hartija od vrednosti denominovanih u dolarima, navodi farncuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: