Počelo je: Prvi otkazi posle Bregzita

Britanska banka Lojds će ukinuti još 3.000 radnih mesta i zatvoriti 200 filijala do kraja 2017. godine.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 28.07.2016.

17:40

Počelo je: Prvi otkazi posle Bregzita
(Foto: Thinkstock.com)

To je, kako ocenjuje agencija AP, prvo veliko otpuštanje otkako je Britanija prošlog meseca glasala za izlazak iz Evropske unije.

Time je ukupan broj ugašenih radnih mesta u okviru Lojdsovog programa restrukturiranja poslovanja, najavljenog 2014. godine, porastao na 12.000 pozicija, prenosi agencija Frans pres.

"Zbog promene navika klijenata i očekivanog obaranja kamatnih stopa, obim programa restrukturiranja je sada proširen i podrazumevaće zatvaranje dodatnih 200 filijala i otpuštanje još 3.000 zaposlenih do kraja 2017. godine", navodi se u saopštenju Lojds bankarske grupe (LBG).

LBG banka, koja se gotovo potpuno vratila u ruke privatnog sektora nakon dobijanja državnog paketa pomoći tokom finansijske krize 2008. godine, takodje je povećala cilj uštede troškova, na 1,4 milijarde funti sa 1,0 milijarde funti.

Neto profit LBG banke je u prvoj polovini tekuće godine udvostručen na 1,3 milijarde funti (1,5 milijardi dolara), ali je banka upozorila na mogući negativni uticaj Bregzita.

Slabiji ekonomski pokazatelji bi, kako navodi agencija AP, trebalo da izvrše pritisak na centralnu banku Engleske da naredne nedelje snizi kamatne stope ili da "ubrizga" dodatne podsticaje ekonomiji. Niske kamate negativno utiču na banke jer smanjuju njihove profitne margine, što će biti problem za banke kao što su Lojds.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: