Evrozona iznenadila, a niko nije očekivao

Ekonomsko poverenje u evrozoni se u julu neočekivano oporavilo, što ukazuje na prigušen direktni uticaj Bregzita po privredni rast, javlja agencija "Blumberg".

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 28.07.2016.

14:20

Evrozona iznenadila, a niko nije očekivao
Foto: Thinkstock

Indeks poslovnog i potrošačkog poverenja je u julu porastao na 104,6 poena sa 104,4 poena iz juna, saopštila je Evropska komisija, dok su ekonomisti koje je anketirao "Blumberg" očekivali pad indeksa na 103,5 poena.

Poverenje je poraslo u skoro svim sektorima, a privredni rast evrozone je verovatno usporio na 0,3 odsto u drugom kvartalu sa 0,6 odsto iz prva tri meseca ove godine, prema "Blumbergovoj" anketi.

Iako je Međunarodni monetarni fond nedavno upozorio na značajno povećanje rizika po rast globalne ekonomije posle Bregzita, kreatori politika širom sveta nisu poklekli pred takvom vrstom pesimizma.

Predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi je izjavio da ranim procenama ekonomskog uticaja Bregzita treba prići uz "dozu opreza".

Evropska služba za statistiku Evrostat će u petak objaviti preliminarne podatke o BDP-u evrozone, zajedno sa podacima o nezaposlenosti i inflaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

13 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: