Fed još ćuti, ostaje nada do kraja godine

Američka Uprava Federalnih rezervi zadržala je kamatne stope na postojećem nivou, ali je konstatovala poboljšanje ekonomskih pokazatelja SAD.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.07.2016.

09:05

Fed još ćuti, ostaje nada do kraja godine
Foto: Thinkstock

To nagoveštava da do povećanja kamata još uvek može doći u 2016. godini.

Kako izveštava agencija AFP, nije se ni očekivalo da kreatori američke monetarne politike povećaju kamate, zbog strahovanja da bi njihovo podizanje moglo da priguši krhki rast.

Fedov poboljšani stav o stanju ekonomije ostavlja otvorenom mogućnost podizanja referentne kamatne stope na federalna sredstva, koja od decembra prošle godine iznosi od 0,25 do 0,5 odsto.

Skrajnuvši iznenadni oštar pad otvaranja novih radnih mesta u maju, koji je pojačao zabrinutost u pogledu ekonomskih kretanja, Federalni Komitet za operacije na otvorenom tržištu (FOMC), nadležan za monetarnu politiku, saopštio je da su zaposlenost i bruto domaći proizvod zemlje umereno porasli od njihove poslednje sednice sredinom juna.

Izgleda da članovi FOMC-a, prema oceni AFP-a, sada ocenjuju kao manju pretnju po američki privredni rast odluku Britanije da napusti Evropsku uniju, koja je izglasana na referendumu održanom nedelju dana nakon poslednje sednice Feda.

"Kratkoročni rizici po ekonomske izglede su smanjeni", saopštio je FOMC.

U saopštenju se navodi da se očekuje umereno povećanje rasta zaposlenosti, ali se predvidja i da će inflacija ostati niska u bliskoj budućnosti. Pored toga, Fed je ponovio svoju ocenu sa junskog sastanka o tome da potrošnja domaćinstava i dalje "snažno raste", dok su ulaganja kompanija u stalna sredstva ostala "mlaka".

Nakon objave saopštenja, dolar je blago oslabio u odnosu na evro na 1,1049 dolara, a neznatno su pali i prinosi na obveznice. Desetogodišnji trezorski zapisi su trgovani uz prinos od 1,51 odsto u odnosu na 1,54 odsto pre Fedovog saopštenja.

Širi indeks koji meri vrednost akcija, S&P 500, smanjio je gubitke nakon objave saopštenja, završivši padom od 0,1 odsto na 2.166,58 poena u odnosu na nivo na zatvaranju prethodnog dana, prenosi francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: