Strah u senci Bregzita, oni će najviše platiti

Centralna banka Irske snizila je procene privrednog rasta zemlje za ovu i narednu godinu zbog odluke Velike Britanije da izađe iz Evropske unije.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 28.07.2016.

07:43

Strah u senci Bregzita, oni će najviše platiti
Foto: Thinkstock

Navode da će pun efekat Bregzita zavisiti od detalja budućeg dogovora Londona i Brisela.

Centralna banka je projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Irske za ovu godinu spustila na 4,9 odsto sa prethodno prognoziranih 5,1 odsto, a za narednu godinu na 3,6 odsto sa ranijih 4,2 odsto, prenosi agencija Frans pres.

"Bliski odnosi irske i britanske ekonomije su razlog veće izloženosti irske ekonomije Bregzitu. Ekonomski uticaj Bregzita na Irsku bi, kratkoročno i dugoročno gledano, trebalo da bude negativan i značajan", navodi se u kvartalnom biltenu irske centralne banke, prvom od odluke Britanije da napusti EU.

Banka je, takođe, upozorila na "mogući duži period povišene neizvesnosti i rizika" tokom trajanja pregovora između Britanije i EU.

"Trgovinske perspektive će verovatno biti najteže pogođene Bregzitom, s obzirom na izglede slabije tražnje i povišene neizvesnosti", dodaje se u biltenu.

Rast izvoza će, prema projekcijama banke, iznositi 6,4 odsto u ovoj, da bi u 2017. godini usporio na 4,5 odsto.

Britanija je najveći trgovinski partner Irske u nekoliko ključnih sektora, među kojima je i poljoprivreda. U Britaniju odlazi 52 odsto irske govedine, 60 odsto sireva i 84 odsto izvezene živine.

Skoro 200.000 ljudi u Irskoj živi od izvoza svojih proizvoda u Britaniju, navodi AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: