Banke se trude, ali i to je malo za rast evrozone

Evropske banke plasiraju više kredita domaćinstvima i preduzećima, ali nedovoljno za podsticanje rasta evrozone, ocenjuju analitičari pozivajući se na ECB.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.07.2016.

14:19

Banke se trude, ali i to je malo za rast evrozone
(Foto: Thinkstock.com)

Banke evrozone su u junu povećale kreditiranje domaćinstava i kompanija za 1,1 odsto, što je jednako stopi rasta kreditiranja iz aprila i maja, saopštila je ECB, a prenosi agencija Frans pres.

Kada se izvesne striktne finansijske transakcije izuzmu iz ovih podataka, kreditiranje je poraslo za 1,4 odsto, što je ubrzanje u odnosu na majski rast od 1,2 odsto i aprilski od 1,0 odsto.

"Iako takvi podaci predstavljaju privremeni ohrabrujući signal, još uvek je rano reći da će dovesti do snažnijeg ubrzanja privrednog rasta", izjavio je analitičar kompanije Kepital ekonomiks, Džek Alen.

Slabo kreditiranje privatnog sektora je, kako podseća Frans pres, bilo označeno kao jedan od razloga sporog ekonomskog oporavka evrozone.

U prvoj polovini ove godine, ECB je preduzela niz mera kako bi podstakla kreditiranje, od kojih većina, kako ocenjuje Frans pres, nije dala pun efekat do juna.

ECB je snizila ključne kamatne stope i proširila program kvantitativnog labavljenja, odnosno kupovine državnih i korporativnih obveznica, i takođe je ponudila bankama jeftine kredite, pod uslovom da ih plasiraju kompanijama i preduzećima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: