EU počinje da deli packe?

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker insistira na kažnjavanju Španije i Portugala zbog prevelikog budžetskog deficita, piše "Politiko".

Svet

Izvor: B92, Politiko

Sreda, 27.07.2016.

14:15

EU počinje da deli packe?
Foto: Getty Images

Kako navodi briselski portal, ukoliko Junker uspe u svojim namerama i u sredu sa ostalim evropskim komesarima dogovori eventualne sankcije, to će biti prvi put da neka članica bude kažnjena zbog toga što je u više navrata kršila ekonomska pravila bloka i probijala limit deficita od tri odsto BDP.

Pravila EU propisuju kazne u iznosu od 0,2 odsto BDP u slučaju probijanja tog limita, ali ministri EU i Komisija imaju pravo da tu kaznu smanje ili ukinu.

Ono što bi takođe u prespektivi moglo da zaboli Špance i Portugalce jeste mogućnost da se stave restrikcije na korišćenje fondova EU za infrastrukturne projekte, ali se zasad o tome ne razgovara.

Kako piše "Politiko", Junker je ranije bio protiv kažnjavanja članica, ali je nakon neočekivanog razvoja događaja unutar Unije promenio mišljenje u poslednjih nekoliko nedelja.

"Promena stava je u skladu as njegovim stanovištem da vlade EU moraju da preuzmu odgovornost i ulogu onih koji će kažnjavati druge zemlje članice, umesto da samo prosleđuju taj zadatak EK", piše Politiko.

Kako se navodi, na poslednjem sastanku evropskih komesara pre letnje pauze, na stolu će ih čekati dva papira, po jedan za svaku zemlju, u kojima se navode "preporuke za fiskalne kretnje", kojima bi se smanjio deficit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

11 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: