Šta je Erbasu zamaskiralo pad profita

Neto profit francuskog proizvođača aviona Erbasa porastao je za 15 odsto, na 1,76 milijardi evra u prvoj polovini tekuće godine,.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.07.2016.

12:56

Šta je Erbasu zamaskiralo pad profita
(Foto: Thinkstock.com)

To je rezultat vanrednih stavki koje su pomogle maskiranju pada profita iz poslovanja.

Kompanija je u tom periodu pretrpela trošak od 1,4 milijarde evra zbog odlaganja isporuke vojnih transportnih aviona A400M, negativnih valutnih kretanja i troškova povezanih za širokotrupnim avionom A350, prenosi američka agencija AP.

Ti troškovi su, međutim, neutralisani prodajom akcija u Dasolt aviejšenu i osnivanjem zajedničkog preduzeća za lansiranje raketa sa kompanijom Safran, koji su generisali neto dobit od gotovo 1,9 milijardi evra.

Kada se izuzmu jednokratne stavke, profit iz poslovanja Erbasa je pao za 11 odsto, na 1,7 milijardi evra, dok su prihodi, koji se generišu po isporuci aviona, stagnirali u prvoj polovini godine, na 28,8 milijardi evra.

Broj narudžbina je pao za 27 odsto, na 39 milijardi evra, navodi AFP, dodajući da je u prvoj polovini godine, Erbas isporučio 298 aviona u odnosu na 304 aviona iz istoga perioda 2015. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: