Skoro pa panika - nafta ispod 45 USD

Cene nafte pale su na novi tromesečni minimum pošto su ponovo ojačala strahovanja od globalne prezasićenosti ponude uoči izveštaja o američkim zalihama.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.07.2016.

12:28

Skoro pa panika - nafta ispod 45 USD
Foto: Thinkstock

Američka "laka" nafta WTI pala je za 22 centa na 42,7 dolara za barel, dok je severnomorska sirova nafta "brent" oslabila za 25 centi na 44,62 dolara. Pad cena usledio je posle trodnevnih rasprodaja, prenosi agencija Frans pres.

Budući da se američka letnja sezona vožnji - kada je potražnja za gorivom na vrhuncu, približava kraju, investitori su sve zabrinutiji zbog toga što zalihe u SAD, vodećem svetskom potrošaču nafte, ostaju na povišenim nivoima.

Američka Uprava za energetske informacije (EIA) treba danas da objavi svoj izveštaj o zalihama, pri čemu se u istraživanjima analitičara upozorava na to da su zalihe benzina prošle nedelje porasle, dok su zalihe nafte smanjene desetu nedelju zaredom.

EIA je prošle nedelje objavila manji pad zaliha od prognoziranog, što je izazvalo rasprodaju te sirovine.

"Generalni pokretač ovih negativnih dešavanja je, kako se čini, višak sirove nafte i benzina na zalihama", kaže Angus Nikolson, tržišni analitičar kompanijhe IG iz Melburna. "Tržište je u trendu velikog pada, i u ovom trenutku ne izgleda da će se taj trend preokrenuti. Postoji odredjena ključna tehnička odbrana na nivou oko 40 dolara za barel", dodaje on.

Dodatni pritisak na silazni trend na tržištu vrši rast dolara, koji je usledilo posle serije snažnih ekonomskih pokazatelja u SAD, kao i povećanje broja bušotina u mreži, što znači i veću proizvodnju.

Nakon što su nadmašile nivo od 50 dolara po barelu početkom prošlog meseca, na temelju poremećaja u proizvodnji, cene nafte su pale za oko 15 odsto u poslednjih par sedmica, pošto je glavna sezona putovanja tokom letnjih godišnjih odmora u SAD na izmaku, a globalna tražnja i dalje ostaje slaba.

"Crno zlato" je u februaru palo na gotovo 13-godišnji minimum od 28 dolara za barel, zbog rasta zabrinutosti na svetskim tržištima u pogledu kineske privrede, slabe tražnje, usporenog globalnog rasta i prezasićenosti ponude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: