Bregzit ipak stigao do nemačkog novčanika

Poverenje među nemačkim potrošačima u julu malo trpi pošto su domaćinstva još pod utiskom britanskog glasanja za izlazak iz Evropske unije.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 27.07.2016.

10:55

Bregzit ipak stigao do nemačkog novčanika
Foto: Thinkstock

Proslomesečna odluka o Bregzitu bila je "značajan razlog zbog kog je neizvesnost u pogledu budućih ekonomskih kretanja blago porasla", navodi GfK u saopštenju o rezultatima istraživanja tržišta, a prenosi novinska agencija AFP.

Iako je glavni indeks porastao na 10,1 bod sa junskih 9,8 poena, podindeks koji meri ekonomska očekivanja pao je za 8,6 podova na 9,4 poena. Više od polovine učesnika ankete reklo je da očekuje negativne posledice Bregzita po Nemačku.

Trenutno ima malo nagoveštaja da će Bregzit dovesti do gubitka radnih mesta u Nemačkoj, navodi se u saopštenju.

Istraživači i dalje veruju da "će privatna potrošnja biti važan stub nemačke ekonomije" u ovoj godini, pri čemu očekuju da će potrošnja porasti i do dva odsto tokom cele 2016.

"Tome u prilog ide činjenica da se nastavlja dobra situacija na planu zaposlenosti, kao i značajan rast prihoda uz vrlo nisku inflaciju", navode iz GfK-a.

Ali, kako dodaju, "neizvesnost bi mogla da poraste zbog trenutno povišenog rizika od terora u Nemačkoj", nakon niza krvavih napada koji su pogodili tu zemlju tokom nedelju dana, od kojih se dva napada pripisuju pripadnicima Islamske države.

Što se tiče predstojećeg meseca avgusta, istraživači očekuju blagi pad glavnog na 10,0 poena, navodi francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

19 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: