Da li će viski rastaviti Škotsku i Britaniju?

Posle odluke Britanije da napusti EU, škotska vlada želi da prekine veze sa Ujedinjenim Kraljevstvom iz straha da bi izvoz mogao da bude izložen riziku

Svet

Izvor: B92

Utorak, 26.07.2016.

15:30

Da li će viski rastaviti Škotsku i Britaniju?
(Foto: Thinkstock.com)

Plaše se pre svega za za jedan od najvažnijih artikala - viski.

Edradur ima sve elemente za savršen viski: vodu koja se filtrira u visoravnima, puno zrnevlje sa škotskih polja i tehnološki process, koji se prenosi sa kolena na koleno.

Vlasniku destilerije Endrjuu Simingtonu ništa nije veće uživanje od udisanja arome iz skladišta u kojem se nalazi šest i po hiljada buradi, i povremena degustacija. Simington je uznemirano pratio glasanje o bregzitu, jer 60 odsto njegovog viskija ide u Evropu.

"Evropa trenutno ima mrežu od 28 zemalja i sve carine su povezane, što olakšava špediciju i smanjuje papirologiju. Ako nismo u tom evropskom klubu, onda se naravno stvari mogu promeniti, jer oni mogu da nam uvedu tarife", priča Simington.

Odluka o napuštanju Evropske unije došla je u nezgodnom trenutku. Simington je investirao oko šest i po miliona dolara u proširenje destilerije, kako bi zadovoljio potražnju. Pa ipak, uprkos njegovim strahovanjima povodom neizvesnosti koju donosi bregzit, došlo je do neočekivanog porasta prodaje.

“Od tada je naravno funta pala 13, 14 odsto, tako da to takođe ima veliki uticaj, jer naši proizvodi su sada daleko jeftiniji i pristupačniji u Evropi", objašnjava Simington.

Viski je škotska treća po veličini industrija, koja donosi više od pet milijardi funti ili 6,6 milijardi dolara, britanskoj ekonomiji – više od brodogradnje ili industrije čelika. Viski je jedan od najvećih izvoznih artikala za Škotsku dok je Evropa jedan od najboljih kupaca. Gubitak pristupa jedinstvenom tržištu bio bi bolan za tu industriju, ali i za škotsku ekonomiju.

Takve zabrinutosti su dovele do obnovljenih poziva škotske premijerke da se prekinu veze sa ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva.

“Mene lično to ne zanima. Ona bi tako prouzrokovala neopisive problem, ukoliko bi se odvojila od Engleske. Svakako bih voleo da ostanem u EU, ali ako nismo u Uniji moramo ostati u okvirima Ujedinjenog Kraljevstva”, smatra Simington.

U prošlosti, na prastarim brdima oko Edradura, vodile su se bitke za nezavisnost Škotske. Engleska armija je odavno ostišla, ali to pitanje možda još nije rešeno, jer je borba za budućnost Škotske još jednom pokrenuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: