Erikson niže minuse, šef podneo ostavku

Nakon višemesečnih pritisaka zbog slabih poslovnih rezultata, direktor švedskog Eriksona Hans Vestberg podneo je ostavku.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 26.07.2016.

14:35

Erikson niže minuse, šef podneo ostavku
(Foto: Thinkstock.com, ilustracija)

Vestberg, koji je bio na čelu Eriksona od 2010, poslednjih meseci bio je izložen pritisku švedskih medija koji su sve više kritikovali njegovo vođenje kompanije, naročito nakon objave slabih kvartalnih rezultata u aprilu kada je cena akcija pala 15 odsto u samo jednom danu.

Njegov odlazak dolazi nekoliko dana nakon što je kompanija objavila poslovne rezultate za drugo tromesečje, koji su pokazali da je prodaja pala već sedmi kvartal zaredom.

Švedski div u proizvodnji opreme za mobilne mreže Erikson prošlog utorka je, naime, prijavio o oštrom padu dobiti u drugom tromesečju u odnosu na godinu ranije i najavio dodatna smanjenja troškova radi boljeg prilagođavanja slabijoj situaciji na tržištima.

Eriksonova neto dobit u drugom kvartalu je 2016. godine u poređenju sa istim lanjskim periodom smanjena za 24 odsto, na 1,6 milijardi švedskih kruna. Operativna dobit iznosila je 2,8 milijardi kruna (327 miliona dolara) nasuprot 3,6 milijardi iz istog perioda prošle godine, pokazao je finansijski izveštaj.

Prihodi su mu u istom periodu smanjeni gotovo 11 odsto i iznosili su 54,1 milijardu kruna.

Među glavnim razlozima slabijih rezultata u drugom tromesečju u Eriksonu izdvajaju prodaju u segmentu mobilnog širokopojasnog pristupa internetu koja je posebno pogođena na tržištima na koja su uticala slaba makroekonomska okruženja.

Prodaja u tom segmentu nastavila je da pada uglavnom na slabim tržištima poput Brazila, Rusije i Bliskog istoka. U Evropi, pak, dovršetak projekata vezanih uz mobilni širokopojasni pristup internetu u 2015. nastavio je da ima negativni uticaj na rast prodaje.

Do pronalaska Vestbergovog naslednika, kompaniju će voditi direktor finansija Jan Frikhamar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: