SAD: Britanci nam doneli novu opasnost

Glasanje Britanaca za izlazak iz Evropske unije prošlog meseca podiglo je nivo opasnosti po američku finansijsku stabilnost, ocenjuje Ministarstvo finansija SAD

Svet

Izvor: B92

Utorak, 26.07.2016.

10:50

SAD: Britanci nam doneli novu opasnost
Foto: Thinkstock

Američka kancelarija za finansijska istraživanja navela je u izveštaju da su rizici po američku ekonomiju i dalje u "srednjem" rasponu, ali da su pogoršani šokantnom pobedom opcije za "izlazak" Britanije iz EU na referendumu 23. juna, prenosi agencija Frans pres.

"Budući da je ekonomija Velike Britanije, a posebno britanski finansijski sistem visoko povezan sa ostatkom Evrope i SAD, ozbiljne nepovoljne posledice u Velikoj Britaniji mogle bi da predstavljaju opasnost po američku finansijsku stabilnost", piše u izveštaju.

Glasanje za Bregzit uticalo je na oštar pad cena britanskih aktiva i prognoze privrednog rasta. Ono je takođe razlog zbog kojeg su američke Federalne rezerve odlučile da ne podižu kamatne stope na prošloj sednici Odbora za monetarnu politiku.

Kancelarija za finansijsku stabilnost, koja je u sastavu Ministarstva finansija SAD, osnovana je u okviru programa reformi koje su na snazi od 2010. godine kao odgovor na globalnu finansijsku krizu.

Neki rizici koji su postojali i pre britanskog referenduma opstaju i dalje, kao što je opasnost od preteranog zaduživanja i preuzimanja rizika koje ohrabruju kontinuirano niske kamatne stope, navodi se u izveštaju.

Londonsko povlačenje iz EU, kako se dodaje, može dovesti do recesije britanske ili regionalne ekonomije, pogađajući američku trgovinu, ili uzrokujući volatilnosti na valutnim tržištima.

"Gubitak poverenja može se sam po sebi uporno obnavljati, i indirektne posledice mogu proći neopaženo sve dok se ne dogodi stres na tržištima", navodi se u izveštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: