Turska zove investitore - "čistka" je pri kraju

Turski premijer Binali Jildirim najavio je osnivanje više milijardi dolara vrednog fonda za infrastrukturu, koji bi trebalo da očuva privredni rast.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 26.07.2016.

09:44

Turska zove investitore -
Foto: Thinkstock

Jildirim je u nastojanju da ograniči ekonomske posledice nedavnog pokušaja vojnog puča, odbacio mogućnost održavanja prevremenih izbora,

Turska nacionalna valuta lira, berzanski indeksi i obveznice su dobili na vrednosti, nakon što je premijer u jednom intervjuu izjavio da se "čistka" onih koji su navodno umešani u puč privodi kraju, prenosi njujorška agencija "Blumberg".

"Ovo je naša poruka globalnim investitorima: život se vraća u normalu u Turskoj", izjavio je Jildirim juče u Ankari. "Nije bilo devastirajućeg efekta", poručio je Jildirim, dodajući da je vlada u Ankari posvećena očuvanju snažnog privrednog rasta.

Turski premijer je najavio i novi državni investicioni fond, koji će biti vredan više desetina milijardi dolara i neće ugroziti zacrtani niski budžetski deficit.

Lira je ojačala za 0,8 odsto, na 3,0401 liru za dolar, što je njen treći uzastopni dan rasta, dok je indeks Istanbulske berze BIST 100 bio među najuspešnijim berzanskim indeksima u svetu, zahvaljujući skoku od 3,4 odsto.

Vrednost akcija na Istanbulskoj berzi je, međutim, još uvek za deset odsto niža u odnosu na period od pre puča, dok je lira u minusu od 4,6 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

19 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: