Nafta u začaranom krugu, ima li izlaska?

Cene nafte su početak nedelje otvorile nastavkom poniranja zbog prezasićenosti ponude, vraćanja u pogon sve većeg broja američkih bušotina i jačanja dolara.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.07.2016.

14:50

Nafta u začaranom krugu, ima li izlaska?
Foto: Thinkstock

Američka "laka" nafta WTI pala je za šest centi, na 44,13 dolara po barelu, a za toliko je pojeftinila i severnomorska nafta "brent", na 45,63 dolara, izveštava agencija AFP.

Oba tipa "crnog zlata" potonula su u petak nakon izveštaja koji je pokazao da je broj aktivnih američkih bušotina porastao četvrtu nedelju uzastopno, pošto su relativno više cene namamile kompanije da ponovo aktiviraju pogone.

Povećanje proizvodnje će dodatno pogoršati već bolnu krizu s preobilnom ponudom.

"Tržišta sirove nafte su pod pritiskom pošto su isporuke počele da rastu s nastavkom proizvodnje iz pogona koji su bili zatvoreni zbog požara u kanadskom regionu naftnog peska", navodi šef odseka za naftu i gas u kompaniji Ernst&Jang, Sandživ Gupta u tržišnom komentaru, podsećajući na požare koji su pogodili glavna naftna polja u Kanadi.

Kanada je najveći dobavljač nafte u SAD.

Gupta dodaje da su pritisku na tržišta doprineli i medijski izveštaji o povećanju proizvodnje u Iraku.

Zvanični američki podaci od prošle nedelje pokazali su pad zaliha nafte, dok su na drugoj strani zalihe benzina ostale visoke čak i tokom sezone letnjih godišnjih odmora, koja je ključni period pojačanih putovanja i vožnji.

"Generalna karakteristika tržišta u ovom trenutku je blago naginjanje ka padu", kaže za agenciju "Blumberg njuz" Rik Spuner, glavni analitičar u sidnejskoj kompaniji CMC Markets.

Dodaje da je tržište opterećeno jačanjem američkog dolara, relativno visokim zalihama i činjenicom da je počeo da se penje broj aktivnih bušotina.

Cene nafte variraju u rasponu od 43 do 52 dolara po barelu od početka juna, nakon pada na ispod 30 dolara u februaru do kog je dovela prevelika svetska ponuda i slaba tražnja, podseća AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: