Još nisu izašli iz EU a već hrle Kini

Britanski ministar finansija Filip Hamond upozorio je da će Bregzit baciti "senku" na svetsku ekonomiju i da razmatra sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.07.2016.

12:40

Još nisu izašli iz EU a već hrle Kini
Foto: Tanjug, AP

Hamond je u izjavi za Skaj televiziju, na marginama samita Grupe 20 u Kini, naveo da glasanje za izlazak Britanije iz EU "nije samo senka sa kojom se suočava svetska ekonomija", već da će "neizvesnost u vezi sa ishodom tog procesa visiti nad perspektivama globalne privrede možda i nekoliko godina".

"U isto vreme otvaraju nam se vrlo uzbudljive mogućnosti sa Kinom, sa Australijom, sa Indijom, i mnogim drugim zemljama", nakon što Britanija istupi iz EU, rekao je on, a prenosi agencija Frans pres.

Na pitanje novinara britanskog javnog servisa Bi-Bi-Si da li može da zamisli slobodnu trgovinu s Kinom, odgovorio je: "Definitivno mogu da zamislim takvu stvar".

"Mi već imamo strateško partnerstvo s Kinom... Kada izađemo iz EU nemam sumnje da ćemo na obe strane želeti da učvrstimo taj odnos kroz jaču strukturu na bilateralnoj osnovi", dodao je Hamond.

Ministri finansija G20 su na samitu održanom minulog vikenda, istakli da je glasanje za Bregzit pojačalo rizike za svetsku ekonomiju i obećali da će koristiti "sva politička sredstva" za podsticanje rasta.

Kineski predsednik Sji Đinping je izjavio pre referenduma da se nada da će Britanija ostati u 28-članoj Uniji kako bi unapredjivala "produbljivanje razvoja odnosa Kine i EU".

Viši rukovodioci iz pojedinih najvećih britanskih kompanija iz sektora finansijskih usluga, uključujući HSBC, Virdžin Mani, Londonsku berzu i Standard Lajf, putovali su sa Hamondom na ovaj skup.

Britanska premijerka Tereza Mej je takođe telefonom razgovarala sa premijerom Australije Malkolmom Turnbulom ranije ovog meseca o trgovinskom sporazumu sa tom zemljom.

Pored toga, kako podseća francuska agencija, visoki zvaničnik britanskog Forin Ofisa, Alok Šarma, bio je prošlog ponedeljka u Indiji u svojoj prvoj poseti od kada je imenovan.

"Britanija je otvorena za poslovanje i napredovanje na svetskoj sceni. Želimo što je moguće snažnije odnose sa Indijom", kazao je Šarma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

23 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

9 h

Podeli: