Prvi plus posle 5 godina od Fukušime

Japan je objavio prvi polugodišnji trgovinski suficit od katastrofe u nuklearnoj elektrani Fukušima 2011.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.07.2016.

11:34

Prvi plus posle 5 godina od Fukušime
Foto: Thinkstock

Treća po veličini svetska ekonomija je u periodu januar-jun ostvarila trgovinski suficit od 1,8 biliona jena (17 milijardi dolara) naspram deficita od 1,69 biliona jena u istom periodu prošle godine, objavilo je Ministarstvo finansija, a prenosi agencija AFP.

Sunovrat cena nafte i gasa smanjio je pritisak na japanski trgovinski bilans, ali se izvoz i dalje muči da zabeleži osetniji napredak pošto nagli rast jena nagriza profite najvećih japanskih kompanija.

Ovogodišnji šestomesečni suficit je prvi od perioda juli-decembar 2010. godine, pokazuju podaci Ministarstva trgovine.

Iako je slabljenje cena energenata dobra vest za japanski trgovinski bilans, "krvna slika" izvoza zemlje je i dalje klimava, pošto vrednost isporuka na ključna tržišta Kine i SAD-a pokazuje pad.

Japanski izvoz u Kinu je u junu skliznuo naniže za 10 odsto, četvrti mesec uzastopno, dok su pošiljke za SAD smanjenje za 6,5 procenata, uglavnom zbog pada izvoza automobila i čelika.

Pad isporuka na ta dva tržišta, takodje je registrovan i na polugodsošnjem nivou, navodi francuska agencija, ali ne prenosi konkretne podatke o visini tog pada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: