Kina odgovorila SAD i EU: Carina na čelik

Kina je uvela antidamping namete na uvoz čelika iz Evropske unije, Južne Koreje i Japana, saopštilo je kinesko Ministarstvo trgovine.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 24.07.2016.

15:15

Kina odgovorila SAD i EU: Carina na čelik
Foto: Thinkstock

Na sajtu Ministarstva objavljeno je da će se na uvoz električnog čelika sa orjentisanom strukturom plaćati carina od 37,3 do 46,3 odsto.

Ovakav čelik koristi se za proizvodnju velikih generatora i električnih transformatora.

Kina je počela da naplaćuje nove takse u subotu i nastaviće da to čini narednih pet godina.

Nove mere uvedene su zbog "velike štete" koju je pretrpela kineska privreda usled neodgovarajuće niske cene uvoznog čelika.

Peking se mesecima nalazi na meti kritika SAD i EU zbog izvoza čelika po nekonkurentnim cenama, što može da ugrozi hiljade radnih mesta.

Zapadni zvaničnici kritikovali su Kinu u više navrata zbog masovne proizvodnje čelika i obaranja njegove cene na međunarodnom tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: