Bila je raj za bankare - ko sada najviše strepi?

Francuska i Velika Britanija imaju najveću kreditnu izloženost prema Turskoj, pokazuju podaci turske centralne banke sa kraja prošle godine.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 24.07.2016.

13:44

Bila je raj za bankare - ko sada najviše strepi?
Foto: Thinkstock

Sa druge strane, banke poput Unikredita, BBVA i HSBC-a imaju najrasprostranjenije poslovanje ili investicije u Turskoj.

Izloženost francuskih banaka iznosi oko 40 milijardi dolara, što je više nego duplo u odnosu na izloženost SAD.

Strane banke su imale značajna ulaganja u Turskoj, zbog čega su uveliko izložene svakom ljuljanju poverenja u uslovima kada ta zemlja "čisti" policiju, vojsku i sudstvo posle neuspelog pokušaja vojnog puča, javlja agencija Rojters.

Turska ekonomija, koja je nekada doživljavana kao atraktivno tržište sa snažnim privrednim rastom i mladom populacijom, nedavno je počela da usporava, dok su pojedine evropske banke pokušale da napuste tursko tržište.

Britanska banka HSBC je u februaru odustala od planirane prodaje poslovanja u Turskoj zbog pristiglih niskih ponuda, a Rojters je u junu izvestio, pozivajući se na četiri izvora iz bankarskog sektora, da Sberbanka, najveća ruska banka, razmatra prodaju turskog ogranka Deniz banke, ali su iz Sberbanke negirali takve spekulacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: