Svet pun briga: Bregzit samo dolio ulje na vatru

Odluka Velike Britanije da napusti Evropsku uniju "jača neizvesnost" za svetsku privredu i dodaje se na druge uzroke koji bi mogli da je poremete.

Svet

Izvor: Beta

Nedelja, 24.07.2016.

10:56

Svet pun briga: Bregzit samo dolio ulje na vatru
Foto: Thinkstock

To su naveli finansijski zvaničnici grupe razvijenih zemalja G20 okupljeni u Čengduu, na jugozapadu Kine.

Pored Bregzita, za svetsku privredu postoje i drugi jaki rizici i visoka finansijska nesigurnost, navodi se u dokumentu i dodaje da geopolitički sukobi, terorizam i priliv migranata i dalje komplikuju ekonomsko okruženje.

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka G20, na kraju dvodnevnog skupa takođe su želeli da pošalju i ohrabrujuću poruku, a obavezali su se da će podstaći usporen globalni privredni rast i braniti svetsku privredu od mogućih posledica Bregzita.

Zemlje EU su "u dobroj poziciji" da se na dinamičan način suprotstave mogućim ekonomskim i finansijskim posledicama Bregzita, navodi se u finalnoj deklaraciji skupa.

Predstavnici vlada su pozvali na bliskije partnerstvo Britanije i njenih evropskih suseda ako britanska vlada sprovede planove da napusti EU. Oni su rekli da je britansko glasanje da napusti EU poremetilo globalna tržišta ali da su preduzeli korake da ograniče taj uticaj.

Još i pre rezultata britanskog glasanja, G20 je pre tri meseca računao Bregzit među pretnjama za svetsku privredu. Od tada je taj rizik postao konkretan i sastanak u Čengduu bio je pod senkom brojnih pitanja kako će se odvijati odvajanje Londona od Evrope.

Međunarodni monetarni fond je prošlog utorka smanjio svoja predvidjanja za svetski privredni rast za 2016. i 2017, i upozorio da bi produžena neizvesnost oko Bregzita mogla da dovede do još drastičnijeg usporavanja privrede.

Na margini skupa G20 visoki zvaničnik američkog ministarstva finansija je rekao da je jasno da pregovori o Bregzitu neće da se završe za nedelju dana ili čak za mesec dana, i da je to proces koji će mnogo duže trajati.

On je dodao da bi moglo da bude jako destabilzirajuće za poverenje privrednih aktera ukoliko bi se ti pregovori pretvorili u veliku konfrontaciju dve strane.

Novoimenovani britanski ministar finansija Filip Hamond učestvovao je na sastancima u Čengduu s namerom da ublaži opštu neizvesnost i da razgovara sa svojim kolegama.

U finalnom dokumentu se pozivaju zemlje da iskoriste sva moguća sredstva da podstaknu privrednu aktivnost i pojačaju potrošnju za infrastrukturu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

18 h

Podeli: