Soros: EU će popiti smrtonosni koktel

Koktel od "bregzita“, migracione krize i mogućeg bankarskog kolapsa može postati smrtonosan za EU, kaže Džordž Soros.

Svet

Izvor: Sputnik

Subota, 23.07.2016.

16:15

Soros: EU će popiti smrtonosni koktel
(Foto: Getty images)

Svetski finansijski sistem stoji na pragu novih kataklizmi, izjavio je u intervjuu italijanskom listu "Korijere dela sera“ američki investitor.

"Nakon ’bregzita‘ EU preti smrtna opasnost“, rekao je Džordž Soros za "Korijere dela seru“. On je dodao da Evropa može da preživi samo ako se pretvori u takav savez kojem bi želeo da se priključi London i u kojem ne bi bili organizovani "bregziti“.

Prema njegovim rečima, migraciona kriza u Evropi je usporena nakon što je zatvorena balkanska maršruta, ali ne treba misliti da će situacija ostati stabilna, čak i ako se sada čini da Evropljani nisu protiv migranata. Vlasti u Italiji i drugim zemljama treba da pokažu realnu spremnost da rešavaju zajedničke probleme do kojih je dovela politika EU prema izbeglicama.

"To je u potpunosti pitanje političke volje. EU poseduje netaknute resurse koje može da iskoristi. Ako to sad ne uradi kada se nalazi na granici života i smrti, kada će?“, pita se američki finansijer.

Neuspešni puč u Turskoj samo će povećati neodređenost po pitanju bezbednosti. Erdogan je krenuo na primirje sa Rusijom, sa željom da postane posrednik između Rusije i Evrope, navodi se u članku.

U svakom slučaju sporazum između EU i Turske je suviše nepouzdana baza za novu politiku EU o izbeglicama“, smatra Soros.

Kako bi preživela, EU treba hitno da preduzme odlučne mere, smatra milijarder. Pre svega, treba da bude formulisana jasna razlika između EU i evrozone.

Slaba karika same evrozone, po mišljenju Soroša, jeste Italija čije banke vape za hitnim ozdravljenjem. On predlaže da se uvedu sankcije institucionalnim investitorima, a privatnim da se nadoknade gubici.

Osim toga, investitor je kao neophodne uslove za preživljavanje Evrope označio poštovanje finansijske discipline i pravila bankarskog saveza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: