Dečak rešio problem ribara i osvojio nagradu Gugla

Četrnaestogodišnji Indijac Advai Rameš osvojio je Guglovu prestižnu nagradu za uticaj na zajednicu za GPS aplikaciju.

Svet

Izvor: B92

Subota, 23.07.2016.

12:11

Dečak rešio problem ribara i osvojio nagradu Gugla
(Foto: Thinkstock.com)

Reč je o aplikaciji koja se brine za bezbednost indijskih ribara i povećava njihovu produktivnost.

Nagrada se dodeljuje projektima koji čine praktičnu razliku u zajednicama i rešavaju izazove koji se tiču životne sredine, zdravlja i resursa. Bilo je više od hiljadu projekta iz 107 zemalja.

Rameš je dobio 10.000 dolara nagrade i postao je tako jedan od 20 finalista koji se takmiče za 50.000 dolara stipendije na Guglovom naučnom sajmu ove godine.

Ovaj srednjoškolac se nada da će svoju aplikaciju fishermen Lifeline Terminal (FELT) razviti u uređaj koji će ribari nositi nezavisno od toga da li imaju smartfon. Ideju za aplikaciju je dobio slušajući nevolje s kojima se suoavaju ribari svaki dan. Ribari, na primer, često prelaze Međunarodnu pomorsku granicu sa susednom Šri Lankom i tada ih hapsi mornarica, a puštaju ih tek nakon nekoliko meseci zatvora.

“Mladi umovi su inovativni, i odlučni da urade stvari za koje drugi misle da su nemoguće. Nama je imperativ da podržimo i ohrabrimo ove mlade ljude da istraže svet oko sebe. Gugl želi da podrži novu generaciju naučnika i inženjera”, rekao je portparol Gugla.

Ramešta je pri izradi aplikacije blisko sarađivao s Indijskom svemirskom istraživačkom organizacijom kako bi utvrdio tačne pomorske granice i stvorio sistem koji upozorava ribare da se vrate u indijsko područje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: