Zemlja koja se digla iz pepela, kako im je uspelo

Island, koji je pre osam godina bio najteže pogođen finansijskom krizom, ostvario je neverovatan zaokret, uz neočekivani rast BDP od 4,2% u prva tri meseca.

Svet

Izvor: B92

Subota, 23.07.2016.

09:35

Zemlja koja se digla iz pepela, kako im je uspelo
(Foto: Thinkstock.com)

Takav oporavak ekonomije se pripisuje značajnom rastu turizma, koji od početka ove decenije beleži stabilan rast, a trenutno je veći izvor prihoda od izvoza ribe i aluminijuma.

Broj turista na Islandu bi ove godine mogao nadmašiti prošlogodišnji rekord od 1,3 miliona posetilaca, prema zvaničnim junskim podacima islandske statističke službe.

Stranci su "nagrnuli" na Island delom zbog popularnosti epske TV drame "Igra prestola", pošto su neke od epizoda te serije snimane u toj zemlji, zbog čega su u ponudi lokalnih turističkih agencija trenutno ture obilaska tih lokacija.

Podaci o potrošnji potvrđuju da je ekonomija Islanda u zamajcu, pošto su u dosadašnjem toku godine turisti potrošili 26 milijardi kruna (212 miliona dolara) po osnovu kreditnih i debitnih kartica.

"Turizam bi, takođe, mogao profitirati od neočekivanog uspeha islandske fusbalske ekipe", izjavio je Marino Melsted iz statitičke kancelarije Islanda za njujoršku agenciju "Blumberg".

Islanđani su kupili 27.000 karata za nedavno održano Evropsko fudbalsko prvenstvo, što znači da je deset odsto populacije boravilo u Francuskoj u znak podrške nacionalnom timu.

Island je, posle bankarske krize iz 2008. godine, prekinuo pregovore sa EU o članstvu, nacionalizovao tri vodeće banke i bankrotirao po osnovu kredita u iznosu od 85 milijardi dolara. Vlada je tada uvela zabranu na kretanje kapitala u inostranstvo i devalvirala je nacionalnu valutu, nakon čega je tržište nekretnina palo za 90 odsto, stopa nezaposlenosti je skočila na deset odsto, a inflacija na 18 odsto.

U to vreme, Rejkjavik je od Međunarodnog monetarnog fonda dobio finansijsku pomoć u iznosu od 2,1 milijarde dolara, kao i zajam od 2,5 milijardi dolara od drugih nordijskih zemalja.

Islandska vlada je potom preduzela snažne akcije koje su značajno poboljšale stanje nacionalne ekonomije, zahvaljujući čemu je vratila BDP na nivo od pre krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: