Dragi: Tržišta odgovorila šoku od Bregzita

Finansijska tržišta su se dobro suprotstavila šoku koji je prouzrokovala odluka Velike Britanije da izađe iz EU, izjavio je predsednik ECB Mario Dragi.

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 21.07.2016.

15:47

Dragi: Tržišta odgovorila šoku od Bregzita
(Foto: Thinkstock.com)

"Posle referenduma, finansijska tržišta u evrozoni su povišenu neizvesnost i volatilnost prebrodile sa ohrabrujućom otpornošću", rekao je Dragi na konferenciji za novinare održanoj posle redovnog ECB-ovog zasedanja.

Ekonomija evrozone bi, kako je naveo, mogla da dobije novu dozu podsticaja, ukoliko Bregzit počne da ugrožava ekonomske perspektive regiona.

"U narednim mesecima, zahvaljujući novim informacijama i projekcijama zaposlenih u ECB-u, bićemo u boljoj situaciji za razmatranje makroekonomskih uslova", dodao je Dragi, a prenosi agencija AP.

Prošlomesečni Bregzit je označio kao ključni rizik, koji bi, kako je rekao, mogao da ugrozi trgovinu između Britanije i Evrope.

ECB je danas zadržala ključne kamatne stope na rekordno niskom nivou, pri čemu je marginalna kamatna stopa, koja se naplaćuje bankama koje pozajmljuju sredstva od ECB, ostavljena na 0,25 odsto, dok je kamata na depozite zadržana na minus 0,40 odsto, izjavio je portparol ECB-a, a prenosi agencija Frans pres. Referentna kamatna stopa ECB-a je ostala na nula odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: