Prva pobeda Mejove: Stižu nuklearne podmornice

Nova britanska premijerka Tereza Mej odnela je prvu pobedu ubedivši poslanike da ogromnom većinom glasaju za zamenu zastarelih nuklearnih podmornica novim.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 19.07.2016.

10:17

Prva pobeda Mejove: Stižu nuklearne podmornice
Foto: Gettyimages

U prvom obraćanju Donjem domu od kada je prošle nedelje stupila na dužnost, Mejova je u ponedeljak upozorila da pretnja od nuklearnog oružja raste i da bi bilo veoma neodgovorno napustiti sredstva nuklearnog odvraćanja, a članovi parlamenta glasali su za njen predlog sa 472 glasova za i 117 protiv.

Premijerka je ovim dobila zeleno svetlo za proizvodnju četiri nove podmornice koje će nositi raketne sisteme Trident s nuklearnim bojevim glavama, što će koštati 49 milijardi evra.

Podršku su joj pružili i neki laburistički poslanici bez obzira što se predlogu usportivio njihov lider Džeremi Korbin.

Mejova je navela da su "ruska agresija" i nuklearne ambicije Severne Koreje dokaz da nuklearna pretnja nije nestala već porasla.

"Nemoguće je sa sigurnošću reći da u narednih 30 ili 40 godina neće biti ekstremnih pretnji po našu bezbednost i način života. Bilo bi veoma neodgovorno da izgubimo sposobnost da odgovorimo na takve pretnje," rekla je ona.

Britanija je jedna od tri nuklearne sile u okviru NATO, pored SAD i Francuske. Od 1969. godine je uvek imala sredstva odvraćanja na moru, što znači da negde u okeanu uvek ima porinute podmornice sa do 40 nuklearnih bojevih glava.

Svaka od tih podmornica nosi zapečaćeno pismo premijera sa instrukcijama kako da se postupi u slučaju da britanska vlada ne može da deluje zbog nuklearnog napada.

Na insistiranje da kaže da li bi bila spremna da izvrši nuklearni napad u kome bi poginulo 100.000 nevinih ljudi ona je odgovorila "da".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: