EK ošamarila i treći put Gugl: Menja život, ali...

Evropska komisija je podnela treću antimonopolsku tužbu protiv kompanije Gugl, optužujući je za blokiranje rivalskih kompanija na tržištu onlajn oglašavanja.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 14.07.2016.

15:18

EK ošamarila i treći put Gugl: Menja život, ali...
(Foto: Getty images)

Komisija je, takođe, dopunila raniju tužbu protiv najpopularnijeg internet pretraživača na svetu, zbog toga što favorizuje Guglove sopstvene šoping usluge, prenosi agencija Rojters.

"Gugl je doneo mnoge inovativne proizvode koji su izmenili naše živote, ali mu to ne daje za pravo da drugim kompanijama uskraćuje šansu za nadmetanje i inovacije", izjavila je danas evropska komesarka za zaštitu konkurencije Margret Vestager, na konferenciji za novinare u Briselu.

Iz Komisije poručuju da su poslali dve pritužbe Guglu, i da ga u novoj optužuju za zloupotrebu dominatne pozicije putem "veštačkog sprečavanja trećih veb stranica da prikažu oglas Guglovih konkurenata".

To je povezano sa Guglovom platformom "AdSense for Searć", u sklopu koje Gugl deluje kao posrednik za veb stranice.

Gugl bi mogao da se suoči sa kaznom koja odgovara iznosu od deset odsto njegovog globalnog prometa, ukoliko se utvrdi da je prekršio antimonopolske propise EU, navodi britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: