Posle Bregzita: Zaokret na Istok

Britanski ministar finansija Džordž Ozborn će uložiti više napora u odnose Velike Britanije sa Kinom, nakon što su britanski glasači podržali izlazak iz EU.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 04.07.2016.

09:36

Posle Bregzita: Zaokret na Istok
Foto: Tanjug, AP

Ozborn planira da do kraja godine organizuje još jednu trgovinsku posetu toj zemlji, piše "Fajnenšel Tajms".

Ozborn je u intervjuu tom listu izjavio: "Moramo da sednemo u avion i prodamo Britaniju svetu", preneo je Rojters.

Ishod britanskog referenduma bi mogao da redefiniše sve bliskije britanske odnose u domenu finansijskih usluga sa Kinom, koja je pristala na više zajedničkih projekata u sklopu Kinesko-britanskog ekonomskog i finansijskog dijaloga, programa čija je namena produbljenje ekonomskih veza između dve zemlje, a bazirala se većinom na činjenici da je Britanija članica EU.

Kineski predsednik Sji Đinping je u oktobru prošle godine posetio Britaniju, ocenivši da je to "zlatno vreme" za odnose dve zemlje.

Britanci su, međutim zaprepastili svet kad su se na referendumu prošle nedelje odlučili za Bregzit, što je navelo premijera Dejvida Kamerona da najavi ostavku, usled čega vladajuća Konzervativna stranka do jeseni mora da izabere novog lidera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: