Karni najavio mere, oborio funtu

Britanska centralna banka verovatno će uvesti mere podsticaja tokom leta kako bi ublažila neizvesnost zbog odluke na referendumu da Britanija izađe iz EU.

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 30.06.2016.

18:04

Karni najavio mere, oborio funtu
(Foto: Thinkstock.com)

"Ekonomski izgledi su pogoršani i neke monetarne mere popušanja će verovatno biti potrebne tokom leta", rekao je šef Banke Engleske Mark Karni.

To bi moglo da znači da će referentna kamatna stopa, koja je već na rekordno niskih 0,5 odsto, biti smanjena ili da će biti ubrizgan dodatni novac u finansijski sistem, navodi agencija Asošiejtid pres.

Karni je rekao da će Banka Engleske proceniti situaciju na sastanku 14. jula i da će pripremiti nove ekonomske prognoze.

Gardijan javlja da je funta zabeležila novi pad posle najave novih mera.

Karni je rekao da bi zbog Bregzita domaćinstva mogla smanjiti potrošnju, a kompanije investicije.

Nagoveštaj budućeg rezanja kamatnih stopa je automatski prouzrokovao skok indeksa na Londonskoj berzi za preko 2,0 odsto, dok je funta pala na dvogodišnji minimum prema evru, na 83,8 penija u popodnevnom trgovanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: