Preokret za nedelju: Od kraha do rekorda

Britanski indeks blu čip kompanija FTSE 100, nedelju dana posle šokantnog referenduma u Velikoj Britaniji, vredi više nego pre glasanja o sudbini zemlje u EU.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2016.

13:16

Preokret za nedelju: Od kraha do rekorda
Foto: Gettyimages

Indeks FTSE 100 je posle koplapsa koji je doživeo po objavljivanju rezultata pre samo šest dana, povratio sve gubitke i dostigao dvomesečni maksimum, iako je na političkom terenu Velike Britanije i EU svaki novi dan – nova drama.

Taj blu čip indeks je sada skočio 35 poena ili 0,6 odsto i to je najviši nivo još od 20. Aprila.

Ipak, svi iznosi su mereni u funtama, dok su akcije izražene u dolarima i evrima još uvek u minusu.

Treba istaći, međutim, da je drugi indeks britanskog tržišta kapitala, koji čine uglavnom akcije kompanija iz Ujedinjenog Kraljevstva i koji bolje reflektuje događanja u zemlji – FTSE 250, i dalje u padu od 8 procenata.

Indeks FTSE, sa druge strane, čine uglavnom deonice velikih međunarodnih multinacionalnih kompanija.

Akcije banaka i građevinskih firmi su i dalje pod pritiskom, ali se ipak čini da panika zbog Bregzita jenjava, pogotovo posle današnjeg ulaska Tereze Mej u trku za čelno mesto Torijevaca i naslednika Dejvida Kamerona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: