Dva bankarska diva pala na ispitu

Američke filijale nemačke Dojče banke i španskog Santandera nisu prošle godišnje stres testove, saopštila je američka Uprava federalnih rezervi.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2016.

12:18

Dva bankarska diva pala na ispitu
(Foto: Beta/AP)

Fed kao razlog navodi manjkavosti u njihovom planiranju kapitala i upravljanju rizicima.

Fed je američkoj investicionoj banci "Morgan Stenli" dao uslovno odobrenje za vraćanje sredstava akcionarima, dok je 30 drugih finansijskih institucija dobilo bezuslovno "zeleno svetlo" za svoje planove preraspodele kapitala, prenosi agencija Frans pres.

U izveštaju Feda je ukazano na jačanje otpornosti celokupnog američkog finansijskog sistema prema potencijalnim eknomskim šokovima, ali se takodje navodi da američka filijala Santandera, Santander Holdings, nije prošla stres test treću godinu zaredom, dok filijala Dojče banke u SAD nije prošla test drugu godinu zaredom.

Fed je prošle nedelje objavio da su sve, od ukupno 33 najveće finansijske institucije u SAD, dovoljno snažne da se izbore sa potencijalnom ozbiljnom ekonomskom krizom bez dobijanja ikakve pomoći vlade.

Zbog najnovije odluke Feda, dvema bankama će biti blokirana bilo kakva distribucija kapitala, prenosi AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: