Statistika više ne laže, bez "lepših podataka"

Argentinska privreda porasla je za 0,5 odsto u prvom tromesečju ove godine, saopštile su vlasti u Buenos Ajresu.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2016.

10:25

Statistika više ne laže, bez
Foto: Thinkstock

To je prvi takav pokazatelj otkako je konzervativna vlada reformisala i uzela pod kontrolu kontroverzni državni statistički sistem.

Preliminarna procena rasta, koju je objavio nacionalni statistički institut INDEC, nadmašila je prognoze privatnih analitičkih kuća, koje su očekivale pad od oko jedan odsto u odnosu na isti period prošle godine, prenosi agencija Frans pres.

Predsednik Mauricio Makri, koji je dužnost preuzeo u decembru 2015, optužio je vlade svojih levičarskih prethodnika, Nestora i Kristine Kiršner, za manipulisanje ekonomskim podacima kako bi oni izgledali bolje.

Makri radi na otvaranju argentinske ekonomije, treće najveće latinoameričke privrede, nakon protekcionističke politike koju su vodili njegovi prethodnici.

Konzervativni predsednik Argentine je pokrenuo budžetske rezove, podigao naknade javnih službi i srezao na hiljade radnih mesta, navodi francuska agencija.

Njegove reforme su izazvale žestoke ulične proteste.

Makrijevi protivnici tvrde da njegove mere kažnjavaju siromašne, dok on kaže da su one potrebne za dugoročno jačanje ekonomije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: