Heta prodala nekretnine Hipo banke na Balkanu

Austrijska Heta, koja je sprovodila razgradnju Hipo Alpe Adria banke u Austiji, prodala je američkom investitoru Lone Star, preduzeće "Centrice Real Estate".

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.06.2016.

14:55

Heta prodala nekretnine Hipo banke na Balkanu
(Foto: Thinkstock.com)

To preduzeće je upravljalo nekretninama Hipo banke na Balkanu.

Heta je saopštila da su kompaniju "Centrice" kupile dve ćerke firme Lone Star-a, kao i da je za taj posao već dobijeno potrebno odobrenje od regulatornih organa, dok o visini prodajne cene kompanija nije želela da se izjasni.

Mediji prenose da se Heta odlučila da nekretnine proda za trocifrenu milionsku svotu, a tačnu cifru u kompaniji nisu želeli da obelodane, već su samo saopštili da su zadovoljni sklopljenim poslovnim poduhvatom, pošto je kupac preuzeo i sve linije refinansiranja.

U sklopu razgrađivanja Hipo banke proteklih godina su paketi nekretnina prešli sa nekadašnjeg Hipo koncerna na "Centrice", zajedno sa "balastom" duga.

"Centrice", koja ima sedište u Beču, poseduje regionalne ispostave u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu.

Glavni deo portfolija (71 odsto) se nalazi u Sloveniji, a imovina se procenjuje, prema medijima, na oko 300 miliona evra.

U Sloveniji veći deo imovine, ukupno 23 nekretnine, sastoji se od prodajne površine veličine od 200.000 kavdrata, među kojima je i trgovinski lanac "Qlandia" sa sedam šoping-centara širom zemlje, kao i 12 manjih trgovinskih centara.

Ostatak od 30.000 kvadrata je kancelarijski prostor, koji obuhvata i sedište slovenačke Hipo Alpe Adria banke u Ljubljani. U Hrvatskoj je reč o pet nekretnina, a u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Srbiji prodaja je uključila po jednu nepokretnost.

Prema podacima "Centrice", prihodi od iznajmljivanja prostora iznose 37,3 miliona evra. Operativni rezultat, pre poreza i EBITDA, iznosio je 28,6 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

16 h

Podeli: