"Čekali decenijama, a naredne godine i metro"

Vrata sprske prestonice uvek su otvorena investitorima iz Belorusije, poručio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali na Belorusko-srpski forum u Minsku.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.06.2016.

13:55

Foto: Tanjug, arhiva

Forum, koje su organizovale privredne komore Beograda i Minska i kome su prisustvovali privrednici dve zemlje, centralni je deo privredno-kulturne manifestacije "Dani Beograda u Minsku", saopšteno je iz gradske uprave.

Gradonačelnik je tom prilikom podsetio da su dva grada još sredinom 2014. godine potpisala Sporazum o trgovinsko-ekonomskoj, naučno-tehnološkoj i kulturnoj saradnji, a da je prilikom posete delegacije Grada Beograda Minsku u septembru prošle godine odlučeno da se saradnja intenzivira i organizuje manifestacija koja ima svoj privredni i kulturni deo.

"Danas smo ovde kako bismo govorili upravo o toj privrednoj saradnji i o investicionim potencijalima grada Beograda, koji polako postaje centar jednog dela Evrope. U istom smeru nastavićemo i dalje, tako da nas sledeće godine očekuju Dani Minska u Beogradu", rekao je Mali.

Gradonačelnik je ocenio da je važno, s obzirom na to da Srbija i Belorusija imaju tradicionalno dobre odnose, još jače povezivanje dve zemlje i dva glavna grada, koji su nosioci razvoja država.

Kaže da je ta saradnja dobra, ali da ima mnogo prostora za napredak.

"Razgovarao sam sa gradonačelnikom (Andrej) Šorecom o saradnji našeg GSP 'Beograd' sa beloruskim kompanijama, kao i fasadama koje ćemo sređivati u gradu. To su sve veliki projekti koje radimo, a u kojima nam treba podrška, možda samo u smislu iskustva, a svakako i u smislu investiranja", istakao je Mali i podsetio da je Planom aktivnosti za unapređenje saradnje, potpisanom prošle godine, predviđeno unapređenje saradnje u raznim oblastima.

Ocenio je i da za investicije i razvoj privredne saradnje postoji značajan prostor, jer je sprovođenjem reformi stvoren povoljan i privlačan privredni ambijent, što ima veliki značaj za ulaganja beloruskih kompanija.

Poručuje i da finansijska stabilnost i konsolidacija daje osnovu gradskom vlasti da u narednoj godini realizuje projekte na čije ostvarenje se čeka decenijama, poput izgradnje metroa, deponije i postrojenja za preradu otpadnih voda, kao i izmeštanja autobuske stanice ili rekonstrukcije Centra Sava na gradskom nivou.

"Imamo spremnih ukupno 60 projekata, koji su vredni 10 milijardi evera. Neke od ovih projekata ćemo finansirati sami iz budžetskih ušteda, neki će biti finansirani iz povoljnih kredita, a neke ćemo realizovati javno-privatnim partnerstvom, imajući u vidu da je naš portfolio projekata JPP najveći u Evropi posle Engleske i Poljske", istakao je Mali.

Poručio je i da se u Beogradu nikada nije više gradilo i da su samo u aprilu pokrenute investicije vredne 400 miliona evra, koje omogućavaju otvaranje 5.000 novih radnih mesta.

"Kada sam preuzeo funkciju gradonačelnika rekao sam da želim da Beograd postane grad kranova i dizalica i to je upravo ono što se trenutno dešava u gradu", naglasio je Mali, istakavši kao dobre primere uspešnog poslovanja i transformaciju JAT-a u "Er Srbiju” i izgradnju "Beograda na vodi".

Gradonačelnik je napomenuo i da u oblasti turizma Beograd i Minsk imaju mnogo prostora za saradnju.

Prema njegovim rečima, Turistička organizacija Srbije učestvuje na sajmovima turizma u Belorusiji, a Minsk bi trebalo da učestvuje beogradskom Sajmu turizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: