Dogovor pao: Kostićev Sunoko u ruke najvećima

Austrijski koncern za proizvodnju šećera, skroba i voća Agrana namerava da preuzme većinski deo srpskog proizvođača šećera Sunoko, saopštio je taj koncern.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 29.06.2016.

10:02

Dogovor pao: Kostićev Sunoko u ruke najvećima
Foto: Tanjug

Sa vlasnicima Sunoko, kompanijom Agri Europe Cyprus potpisano je pismo o namerama sa ciljem postizanja dogovora o preuzimanju većinskog udela, precizirano je u saopštenju Agrana.

Sunoko je, kako ističe Agrana, najveći prerađivač šećerne repe na Balkanu.

Za potpisivanje sporazuma o preuzimanju potrebni su, nakon odobrenja Upravnog odbora Agrane, dozvola nadležnih državnih institucija, dodaje se u saopštenju.

Kompanija MK Grupa Miodraga Kostića saopštila je da je potpisala predugovor o strateškom partnerstvu sa kompanijom Agrana iz Austrije, koja je regionalni lider u proizvodnji šećera, a deo je najvećeg proizvođača šećera u Evropi, Nemačkog Suedzuckera AG.

“Naredne 2017. godine će u Evropskoj Uniji biti sprovedene radikalne mere reforme u industriji šećera – ukidanje kvota. Ovo će voditi do značajnih promena i samo najproduktivniji Evropski proizvođači će imati perspektivu. Zbog toga kompanija Sunoko, članica MK Group, vidi svoju budućnost sa najvećim proizvođačem u Evropi”, navodi s eu saopštenju MK Grupe.

Kako se dodaje, od tog partnerstva će imati koristi proizvođači šećerne repe u Srbiji, jer će biti doneto najnovije znanje koje će omogućiti podizanje prinosa naših proizvodjača, kao i omogućiti održivost i izvesnu budućnost srpskim proizvodjačima šečerne repe. Sem toga, Sunoko će u srpskim fabrikama šećera povećati proizvodnju i izvoz.

Sunoko je vodeći proizvodjač šećera u jugositočnoj Evropi sa šećeranama u Vrbasu, Pećincima i Kovačici. Godišnja proizvodnja je oko 300.000 tona Agrana je u poslednjoj kampanji preuzimanja šećerne repe 2015/16. preradila oko 5,4 tone, i iz toga proizvela oko 800.000 tona šećera.

U segmentu šećera Agrana je prisutna, pored Austrije, u Bosni i Hercegovini, Rumuniji, Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj.

Već duže Agrana najavljuje ulazak na srpsko tržište, koje je, kako su isticali iz menadžmenta, veoma zanimljivo za ovu kompanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: