Svako čudo tri dana, pa i britanski izlazak iz EU

Akcije na svetskim berzama su u plusu posle dva dana velikih gubitaka izazvanih odlukom Britanaca da izađu iz Evropske unije.

Svet

Izvor: Beta

Utorak, 28.06.2016.

13:57

Svako čudo tri dana, pa i britanski izlazak iz EU
Foto: Tanjug, AP

Britanski indeks FTSE 100 u porastu je 2,5 odsto, francuski KAK 40 od 2,4 odsto, a nemački Daks od 1,9 odsto. Očekuje se i znatan skok po otvaranju Vol strita.

Pored akcija, porasla je i vrednost funte prema dolaru pošto je posle britanskog referenduma o napuštanju EU pala na najniži nivo od 1985. godine. S malim rastom od 0,8 odsto i dalje je blizu tog nivoa.

Neizvesnost i nervoza oko ekonomskih posledica glasanja na referendumu od petka trese berze. Masovna prodaja akcija je ublažena pošto britanski premijer Dejvid Kameron, koji je naznačio da neće pokrenuti proceduru za izlazak iz EU, treba da razgovara s kolegama iz EU.

Azijske berze su počele trgovanje u minusu, ali su ti gubici kasnije nadoknađeni pošto su vlasti najavile mere za podršku privredi i tržišta. Japanski premijer Šinzo Abe je naložio mere za zaštitu tržišta, dok je južnokorejska vlada najavila mere podsticaja od 17 milijardi dolara.

Japanski indeks Nikei 225 je porastao za 0,1 odsto, a južnokorejski Kospi 0,5 odsto. Šangajski kompozitni indeks je porastao za 0,6 odsto, dok je hongkongški Hang Seng pao za 0,3 odsto.

"Kada povučete oprugu, pošto je pustite ona oscilira gore-dole neko vreme i to sada vidimo na tržištima", rekao je analitičar Endru Salivan iz kompanije Hajgon sekjuritis.

Danas se oporavila i cena nafte - cena referentne američka nafte je porasla za 2,4 odsto na 47,4 dolara po barelu, dok je cena nafte Bbent u Londonu s dobitkom od 2,2 odsto na 48,2 dolara po barelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: