"Život nam neće biti kao u EU, bićemo siromašniji"

Velika Britanija će se suočiti s povećanjem poreza i dodatnim rezanjem javne potrošnje, nakon što je donela odluku da izađe iz sastava Evropske unije.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 28.06.2016.

13:32

Foto: Thinkstock

To je u intervjuu za radio Bi-Bi-Si upozorio britanski ministar finansija Džordž Ozborn, koji je govorio o potrebi obezbeđivanja "fiskalne sigurnosti" za građane Britanije posle britanske odluke o napuštanju EU, prenosi agencija Frans pres.

Na pitanje da li će britanski izlazak iz EU doneti povećanje poreza i rezanje potrošnje, Ozborn je odgovorio da će se to svakako dogoditi.

"Očigledno je da će zemlja biti siromašnija. Apsolutno ćemo morati da obezbedimo fiskalnu sigurnost za građane, odnosno moraćemo da pokažemo zemlji i svetu da možemo da živimo u okviru svojih mogućnosti", izjavio je Ozborn.

Kako javlja britanska agencija Rojters, Ozborn je rekao da ne želi da vidi kako Ujedinjeno Kraljevstvo napušta jedinstveno tržište EU, kao i da Britanija treba da se kreće ka postizanju sporazuma koji će osigurati najbliže moguće ekonomske veze sa susedima.

Britanska vlada ima obavezu da "reši ovo pitanje" i ne može da kaže "treba da izaberemo nov narod", ako joj se ne sviđa rezultat referenduma, rekao je britanski ministar finansija.

Tržišta će se, kako je naveo, "kretati gore i dole", a Britanija je u periodu prolongiranog ekonomskog prilagođavanja.

"Život nam neće biti ružičast kao što bi nam bio u EU", rekao je Ozborn.

On je naveo da odgovornost za plan o tome šta će Britanija raditi pošto izađe iz EU leži na onima koji su to želeli, a ne na onima koji su podržavali ostanak, poput njega.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: