Dragi: Uhvatimo se u koštac s izazovima

Predsednik ECB, Mario Dragi, apelovao je na bolju koordinaciju između vodećih centralnih banaka u svetu radi hvatanja u koštac sa izazovima globalne ekonomije.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.06.2016.

13:44

Dragi: Uhvatimo se u koštac s izazovima
Foto: Beta

"Svi bismo svakako imali koristi od poboljšane koordinacije među centralnim bankama na planu monetarne politike. Možda nam neće biti potrebna formalna koordinacija politika, ali možemo imati koristi od usklađivanja mera", rekao je Dragi na specijalnom forumu u organizaciji ECB u luksuznom odmaralištu Sintra u Portugaliji.

U obraćanju vodećim svetskim ekonomistima, akademicima, stručnjacima sa finansijskih tržišta i guvernerima centralnih banaka iz zemalja širom sveta, Dragi je istakao da smo svi svedoci toga kako različite monetarne politike vodećih centralnih banaka mogu da stvore neizvesnost, prenosi agencija Frans pres.

Kako izveštava agencija AP, predsednik ECB je pozvao svetske lidere da se saglase oko toga koji su to rizici koji ugrožavaju globalnu ekonomiju i da preduzmu konkretnije akcije s ciljem promovisanja privrednog rasta i otvaranja novih radnih mesta.

Dragi je takođe poručio da bi se u borbi protiv aktuelnog niskog privrednog rasta globalne ekonomije, niskih investicija i slabije produktivnosti mogle koristiti mere za promovisanje rasta, kao što je povećanje javne potrošnja.

Rezultate nedavno datog obećanja Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta i privreda u naglom usponu (G20) o povećanju privrednog rasta za dva procentna poena kroz implementaciju reformi, Dragi smatra - razočaravajućim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: