Nije bilo dobro ni pre Bregzita, a tek sada...

Japan će u paket ekonomskih podsticaja verovatno uvrstiti i pomoć za mala preduzeća, nakon šokantne odluke Velike Britanije da izađe iz sastava Evropske unije.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 28.06.2016.

13:08

Nije bilo dobro ni pre Bregzita, a tek sada...
Foto: Thinkstock

"Obezbeđivanje likvidnosti malim japanskim kompanijama bi moglo da bude značajan element ekonomskih podsticajnih mera koje sprovodimo", izjavio je japanski ministar ekonomije Nobuteru Išihara na sastanku Saveta za ekonomsku i fiskalnu politiku, vodećeg savetodavnog tela japanske vlade, prenosi agencija Rojters.

Išihara nije želeo da odgovori na pitanje novinara o potencijalnom iznosu podsticajnog paketa ili o tome kako će se on finansirati, ali su neimenovani izvori rekli Rojtersu da je vlada spremna da potroši 10.000 milijardi jena (98 milijardi dolara) zbog zabrinutosti u pogledu izvoza, domaće tražnje i japanskih kompanija koje posluju u Britaniji.

Japanski kreatori politika su, takođe, saopštili da situacija na finansijskim tržištima počinje da se smiruju posle Bregzita, ali su istakli da žele da ostanu pripravni kako bi odgovorili na dalji iznenadni skok jena koji bi mogao da ugrozi ekonomiju.

Pre prošlonedeljnog referenduma u Velikoj Britaniji, japanski premijer Šinzo Abe je najavio velike podsticajne mere za jesen s ciljem oživljavanja njegove ekonomske agende.

Kako navodi Rojters, Bregzit je u prvi mah uzrokovao sunovrat indeksa na globalnim berzama, poguravši vrednost jena na dvoipogodišnji maksimum prema dolaru.

Japanske kompanije su, takođe, zatražile od centralne banke Japana da im pozajmi 1,47 milijardi dolara u okviru njene redovne operacije snabdevanja dolarima, što je znatno više u odnosu na sličnu operaciju održanu pre referenduma u Britaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: