Najteže pogođeni bregzitom, polako se oporavljaju

Akcije na britanskim berzama su se oporavile, predvođene skokom deonica banaka i kompanija za prevoz putnika koje su bile najteže pogođene Bregzitom.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 28.06.2016.

12:04

Najteže pogođeni bregzitom, polako se oporavljaju
(Foto: Thinkstock.com)

Londonski indeks akcija FTSE 100 je jutros porastao za 2,3 odsto, na 6.177,22 poena, a uz to su svi berzanski indeksi ušli u "zelenu" zonu, javlja agencija Rojters.

Indeks FTSE 100 je tokom dva dana posle Bregzita pao za preko pet odsto, "zbrisavši" gotovo 100 milijardi funti (132,87 milijardi dolara) trzišne vrednosti vodećih britanskih kompanija.

Akcije banaka, koje su u dva dana pale za 16,4 odsto, oporavile su se rano jutros za 3,1 odsto, dok su deonice kompanija za prevoz putnika porasle za 2,4 odsto, posle 12-procentnog pada u prethodna dva dana.

Posle odluke Britanije da izađe iz EU, funta je oštro pala i porasla su očekivanja u pogledu pada britanske privrede u recesiju. Velika Britanija je, takođe, pretrpela još jedan udarac, pošto su tri vodeće svetske rejting agencije srezale njen kreditni rejting.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: