Bregzit "vetar u lice", ali nema razloga za krizu

Američki ministar finansija Džejkob Lu smatra da je glas Britanaca za izlazak zemlje iz EU otežavajuća okolnost za SAD i svetsku privredu.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 28.06.2016.

10:30

Bregzit
(Foto: Thinkstock.com)

Ipak, kako je rekao, "nema razloga za razvoj finansijske krize".

"Ne kažem da neće biti nekog uticaja na tržišta, ali je taj uticaj i do sada bio uobičajeno prisutan", rekao je Lu u intervjuu za tv stanicu CNBC, prenosi agencija AP.

Prema njegovim rečima, biće važno da kreatori ekonomske politike signaliziraju da su spremni da koriste alate koji su im na raspolaganju za podsticanje ekonomskog rasta a "ne da preterano reaguju na dnevnu volatilnost tu i tamo".

Nagoveštavajući zabrinutost da bi države mogle da pokušaju da intervenišu na deviznim tržištima kako bi stekle trgovinsku prednost, Lu je dodao da su SAD "stavile do znanja da bi jednostrane akcije u smislu intervencija bile destabilizujuće".

Američki ministar finansija je takođe rekao da će administracija predsednika Baraka Obame tesno sarađivati sa zvaničnicima u Londonu i Briselu, kao i sa drugim vodećim međunarodnim partnerima kako bi se "obezbedio nastavak ekonomske stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u Evropi i na globalnom nivou".

Dodao je da je u redovnom kontaktu s ministrima finansija drugih zemalja, kao i sa akterima na finansijskim tržištima širom sveta, i da će zvanični Vašington "nastaviti sa tesnim konsultacijama u narednim danima, nedeljama i mesecima".

Lu je naveo da Sjedinjene Države neće sugerisati vremenski rok za britanski izlazak iz EU, ocenivši da to treba ostaviti Britaniji i EU, ali je primetio da će "nakritičnije biti da se održi poverenje na finansijskim tržištima tokom perioda tranzicije".

On je takođe najavio da Obamina administracija planira da pogura u Kongresu da se u ovoj godini glasa o Sporazumu o Transpacifičkom partnerstvu i trgovini (TPP) sa zemljama Azije.

Kritičari su napali predlog tog trgovinskog sporazuma, tvrdeći da će on dovesti do daljeg gubitka američkih radnih mesta, pri čemu su i Hilari Klinton i Donald Tramp ustali protiv tog dokumenta.

Lu je ocenio da je TPP "u osnovi u interesu američkih radnika i američke privrede" i da će biti velika greška za Ameriku da se "povuče iz sveta", navodi agencija AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

22 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: