VW pristao da plati 14, 7 mlrd $ odštete

Folksvagen je pristao da plati 14,7 mlrd $ u sklopu nagodbe s vlastima i vlasnicima automobila, u sporu vezanom za lažiranje emisije gasova iz VW automobila.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 28.06.2016.

09:18

VW pristao da plati 14, 7 mlrd $ odštete
(Foto: Getty images)

Prema nagodbi, koju je predstavio Okružni sud u San Fransisku, VW će morati da isplati nešto preko 10 milijardi dolara na ime otkupa ili popravke oko 475.000 vozila, u koje je ugrađen sporni softver za manipulacije vrednostima izduvnih gasova, prenosi agencija AP.

Jedan deo sredstava će otići na obeštećenje vlasnika koji će dobiti između 5.100 i 10.000 dolara zavisno od starosti njihovih vozila.

Nemačka kompanija će, takođe, morati da plati američkoj vladi 2,7 milijardi dolara za kršenje ekoloških propisa, i potrošiće 2,0 milijarde dolara na tehnologije za smanjenje emisije štetnih gasova.

VW je priznao da su njegova 2,0-litarska dizel vozila bila programirana tako da uključe kontrolu emisije štetnih gasova tokom laboratorijskih testova i da je isključe tokom vožnje na otvorenom putu.

VW, koji poseduje 12 brendova, od "audija" do "poršea", "lamborginija", "škode" i SEAT-a, upao je u septembru prošle godine u najveću krizu do sada, kada je u javnost isplivalo da je u 11 miliona vozila širom sveta ugradio softver za manipulacije vrednostima izduvnih gasova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: