Turbulencije ne prestaju, berze duboko u crvenom

Berze u svetu i danas su duboko u crvenom pošto investitori strahuju za posledice referendumske odluke da Velika Britanija izađe iz Evropske unije.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.06.2016.

16:28

Turbulencije ne prestaju, berze duboko u crvenom
Foto: Thinkstock

Britanska funta, koja je u petak pala na najniži nivo od 1985. godine, danas je nastavila pad usled strahovanja da će britanske privreda imati negativne posledice.

Posle velikih padova na evropskim berzama, i Vol strit je trgovanje počeo duboko u crvenom - industrijski indeks Dau Džons je u padu od 1,6 odsto, Standard end Pur 500 od 1,9, a Nasdak 2,2 odsto.

U petak, kada je objavljeno da je na referendumu pobedio tabor za izlazak iz EU, Dau Džons i ;Standard end Pur 500 su zabeležili najveće gubitke od avgusta, dok je Nasdak imao najgori dan od avgusta 2011. Uprkos tim gubicima, njujorški berzanski indeksi su i dalje iznad nivoa u februaru kada su ih oborile cene nafte.

Gubitke na Vol stritu predvode finansijske kompanije, a pale su i vrednosti energetskih kompanija s novim padom cena energenata.

Evropski indeksi su takođe u gubicima - britanski FTSE 100 je u padu od 2,3 odsto, nemački Daks od 2,8 odsto, a francuski KAK 490 od 3,2 odsto.

Analitilčari ocenjuju da nervozi na tržištima doprinose neslaganja Velike Britanije i Evropske unije oko uslova, procedura i pregovora za Bregzit. Evropljani traže da se što pre počne i završi s time, dok Britanci traže da procedura počne na jesen, a da joj prethode neformalni razgovori.

S druge strane, neke berze u Aziji su danas bile u dobitku pošto je japanski premijer Šinzo Abe naložio da se preduzmu mere za stabilizaciju tržišta finansija i valuta. Tokijski indeks Nikei 225 je porastao za 2,4 odsto pošto je u petak izgubio skoro osam odsto. Šangajski kompozitni indeks je dobio 1,2 odsto, a hongongški Hang Senkg izgubio 0,2 odsto. Južnokorejski Kospi je porastao 0,1 odsto.

Referentna američka nafta pala za 2,1 odsto na 46,62 dolara za barel u Njujorku, a Brent sirova nafta na berzi u Londonu za 1,7 odsto na 47,6 dolar po barelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: