Kina pred mega spajanjem - div čeličana

Dve najveće čeličane u Kini najavile su planove za spajanje, budući da se industrija suočava sa globalnom prezasićenošću koja pogađa proizvođače čelika u svetu.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.06.2016.

10:50

Kina pred mega spajanjem - div čeličana
Foto: Thinkstock

Baostil grupa, drugi po veličini proizvođač čelika u Kini "planira strateško restrukturiranje sa Vuan Ajron (Iron) i Stil grupom", drugim kineskim divom, navodi se u odvojenim saopštenjima dve firme objavljenim sinoć na Šangajskoj berzi, prenosi agencija AFP.

Plan restrukturiranja još nije potvrđen, dodaje se u saopštenjima, bez iznošenja daljih pojedinosti.

Ove dve kompanije se rangiraju kao peta i jedanaesta po veličini u svetu, respektivno.

Baostil je proizveo 36,1 milion tona čelika prošle godine, navodi se na veb sajtu kompanije - više nego Brazil i tri puta više od Britanije, prema podacima Svetskog udruženja za čelik, čija rang lista pokazuje da, kad bi Baostil bila država, nalazio bi se na osmom mestu u svetu.

Kineska tražnja za čelikom je opala sa usporavanjem ekonomskog rasta zemlje a globalna industrija čelika je pod pritiskom ogromne prekapaciranosti, koja je gurnula proizvođače u gubitke od Azije preko Evrope do SAD-a.

Neto profit Baostila, čije je sedište u Šangaju, survala se 83 odsto, na 1,0 milijardi juana (150 miliona dolara) prošle godine, dok je Vuan Stil zabeležio gubitak od 7,5 milijardi juana, u odnosu na neto dobit od 1,3 milijarde juana u 2014. godini.

Peking je obećao da će eliminisati 100-150 miliona tona kapaciteta od ukupne proizvodnje teške 1,2 milijarde tona - do 2020. godine.

"Spajanje Baostila i Vuan Stila se uklapa u strategiju vlade za poboljšanje efikasnosti i smanjenje konkurencije i prekapaciranosti", kaže Su Sjangćun, glavni analitičar u konsultantskoj firmi Majstil (Mysteel) Riserč za agenciju "Blumberg njuz".

Dodaje da bi posle dve vodeće čeličane, u budućnosti moglo da usledi više sličnih spajanja.

Predsednik Vuan Stila, Ma Guoćijang demantovao je ranije ovog meseca spekulacije o spajanju na sastanku akcionara, podseća dnevnik "Peking njuz" .

Trgovanje akcijama obe firme danas je obustavljeno, navodi AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: