"Svakoga su stigli efekti bregzita"

Cene nafte pretrpele su nove gubitke pod uticajem odluke Britanije da napusti EU, što je podrilo optimizam tržišta uvodeći ga u nov period neizvesnosti.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.06.2016.

08:26

Foto: Thinkstock

Globalna tržišta su nokautirana u petak, budući da je oštar pad funte na 31-godišnji minimum u odnosu na dolar, prema procenama zbrisao gotovo 2.100 milijardi dolara, dok su cene nafte pale više od pet odsto.

Nafta je nastavila pad, pa se američka "laka" nafta WTI trgovala za 26 centi niže (0,55 odsto) na 47,38 dolara za barel, dok je severnomorska nafta "brent" izgubila 15 centi na vrednosti (0,15 odsto) i ugovarana je na 48,26 dolara za barel, izveštava agencija AFP.

Cene oba tipa nafte su skliznule naniže za gotovo 10 odsto u odnosu na maksimalan nivo u 2016. koji su dotakle ranije ovog meseca.

"Iako tržišni fundamenti obezbeđuju da ne dođe do velikog pada cena nafte, budući da Velika Britanija učestvuje sa manje od dva odsto u globalnoj tražnji, tržište 'crnog zlata' će verovatno i dalje biti pod pritiskom sve dok se ne smire turbulencije na finansijskim tržištima", kaže analitičar za gas i naftu kompanije "Ernst&Jang" Sandživ Gupta.

"Svakoga su sustigli efekti Bregzita", izjavio je Evan Lukas, tržišni strateg kompanije IG d.o.o. u Melburnu za "Blumberg njuz".

"Ponuda i tražnja za naftom će na trenutak biti potisnuta u stranu, pošto tržišta nastoje da dokuče tačno kako će sve nadalje funkcionisati", naveo je on.

Dodatni pritisak na sirovu naftu vrši jačanje dolara, s obzirom na to da trgovci beže u relativno sugurne valute. Jači dolar čini cene robe izražene u američkoj valuti, kao što je nafta, skupljim za kupce koji koriste druge novčane jedinice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: