"Više para za beg od Rusa - taj ne postoji"

Direktor austrijske kompanije „OMV“ Rajner Sile ističe da nije sreo potrošača koji je će platiti deset odsto višu cenu kako bi dobio gas koji nije iz Rusije.

Svet

Izvor: Capital.ba

Nedelja, 26.06.2016.

10:10

Foto: Thinkstock.com

„Imali smo projekat ‘Južni tok’ i druge projekte, oni su zaboravljeni i sada je naša jedina nada ‘Severni tok dva'“, poručuje Sile.

Investitori su uvereni u ekonomski efekat tog projetka, koji je, prema njegovom mišljenju, jedina realna šansa za diversifikaciju gasa.

„Mi smo, kao i svi drugi iz Evrope, odgovorni za energetsku sigurnost, kada je reč o putevima isporuke gasa. U sadašnjoj situaciji sve zavisi od tranzita i sav gas dolazi kroz Ukrajinu i Slovačku“, objašnjava Sile.

„Krajnjim potrošačima je svejedno. Gas treba biti konkurentan“, ističe on, a prenose ruski portali.

Sile naglašava da je kompanija „OMV“, koja je jedan od deoničara „Severnog toka dva“, spremna da uloži milijardu evra u projekat koji košta oko deset milijardi evra.

Predsednik odbora Državne dume Rusije Pavel Zavaljni upozorava da „tema gasa, posebno ruskog, u velikoj meri nije ekonomska, već politička i razmatra se u terminima politike, a ne trgovine.“

Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak tvrdi da je verovatnoća realizacije projekta „Severni tok dva“ velika, a sve odluke o njemu mogu biti donesene ove godine, iako rizik odgađanja ovakvih projekata uvek postoji.

Projekat „Severni tok dva“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta od 55 milijardi metara kubnih godišnje od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke.

„Gasprom“ će imati 50 odsto učešća u projektu, a evropske kompanije „OMV“, „BASF“, „Endži“ i „Šel“ po deset odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: