38 odsto Nemačkih firmi biće žrtve Bregzita

Više od trećine nemačkih proizvođača, ili preciznije 38 odsto njih, strahuje da će se Bregzit negativno odraziti na njihovo poslovanje.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 25.06.2016.

13:25

38 odsto Nemačkih firmi biće žrtve Bregzita
(Foto: Thinkstock.com)

To je pokazala studiji koju je objavio nemački ekonomski institut Ifo.

Nasuprot tome, 61 odsto anketiranih proizvođača je reklo da ne očekuje bilo kakav uticaj Bregzita na njihovo poslovanje, dok samo jedan procenat ispitanika očekuje pozitivne efekte od izlaska Britanije iz Evropske unije po njihovu poslovnu aktivnost, navodi se u saopštenju, koje je Institut Ifo dostavio Tanjugu.

Velike kompanije sa više od 500 zaposlenih su posebno zabrinute zbog ishoda referenduma, i među njima 53 odsto očekuje negativne posledice Bregzita na njihovu aktivnost. Kod izvozno orijentisanih proizvođača, taj procenat iznosi 41 odsto, što je blago iznad ukupnog proseka.

Udeo preduzeća u industriji elektronike koja strahuju od negativnih efekata Bregzita znatno nadmašuje prosek, sa iznosom od 52 procenta, dok u automobilskoj industriji taj udeo iznosi 49 odsto, u metalskoj grani 45 odsto i u proizvodnji opreme 43 procenta.

U segmentu hemijske industrije 39 odsto kompanija očekuje loše posledice Bregzita po poslovnu aktivnost, dok su optimističnija preduzeća u sektoru proizvodnje hrane, pića i duvanskoj industriji, gde samo 28 odsto ima sumorna očekivanja, a u tekstilnoj i industriji odeće i kože samo 21 odsto firmi predviđa negativne poslovne efekte Bregzita.

U anketi Instituta, sprovedenoj od 6. do 21. juna, učestvovali su predsatvnici 1.478 proizvodnih kompanija u Nemačkoj, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: