Siti gubi EU pasoš, ECB ljuta, kaže: Idite što pre

Pregovori sa Britanijom o izlasku iz EU moraju se obaviti brzo kako bi se ograničila neizvesnost, izjavio je član Upravnog saveta ECB Fransoa Vilroj de Galo.

Svet

Izvor: B92

Subota, 25.06.2016.

12:04

Siti gubi EU pasoš, ECB ljuta, kaže: Idite što pre
Šef ECB Mario Dragi (foto:beta/ap)

On je dodao londonski finansijski centar Siti u opasnosti da izgubi svoj "EU pasoš".

Vilroj je rekao da se centralne banke članica EU efikasno nose sa negativnim posledicama britanskog referenduma za izlazak iz EU i da je evro stabilna valuta.

"Ono što se u četvrtak dogodilo je loše pre svega za Britaniju. Naravno biće i negativnih posledica po evropsku ekonomiju ali će one biti mnogo manje nego negativne posledice koje svi eksperti predviđaju za britansku ekonomiju," rekao je Vilroj koji je i guverner francuske centralne banke, prenosi Rojters.

Banke sa sedištem u Londonu oslanjanju se na takozvani "EU pasoš" da nesmetano rade na čitavom tržištu kapitala. Neke od njih su najavile da će se premestiti u evrozonu ukoliko Britanija napusti EU.

Londonski Siti neće moći da zadrži taj pasoš ukoliko Britanija napusti jedinstveno tržište robe u usluga EU, rekao je Vilroj radiju Frans inter.

On je naveo da postoji presedan - norveški model Evropskog ekonomskog prostora koji bi omogućio Britaniji da zadrži pristup jedinstvenom tržištu tako što bi se obavezala da primenjuje sve propise EU.

"Bilo bi paradoksalno da napuste EU i da primenjuju sva pravila EU, ali to je rešenje ako Britanija želi da zadrži pristup jedinstvenom tržištu," dodao je Vilroj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: