ECB: Zašto ste paničili? S berzama je sve u redu

Član Upravnog odbora ECB Evald Novotni izjavio je da se tržišta u svetu već stabilizuju posle početnog sunovrata izazvanog odlukom Britanije da napusti EU.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 24.06.2016.

17:46

ECB: Zašto ste paničili? S berzama je sve u redu
(Foto: Thinkstock.com)

On je ocenio da je "panika bila neopravdana".

Neke od najvećih svetskih centralnih banaka ponudile su finansijsku podršku kako bi se smirilo današnje poniranje tržišta, nakon što je Britanija izglasala odlazak iz EU, a neke od njih su i intervenisale na tržištima valuta strahujući da bi volatilnost kurseva mogla da pogodi ekonomski rast, prenosi agencija Rojters.

Banka Engleske je ponudila više od 250 milijardi funti (347 milijardi dolara), plus pristup "znatnim" deviznim sredstvima radi ublažavanja pritisaka na tržištima, a guverner britanske centralne banke, Mark Karni, najavio je da će razmotriti dodatne mere, ako bude potrebno.

ECB je takođe saopštila da može da obezbedi dodatnu likvidnost i da će zaštititi finansijsku stabilnost evrozone. Narodna banka Kine je obećala da će čuvati stabilnost juana i da će održavati dovoljnu likvidnost.

Rezultat referenduma je urušio britanske izglede privrednog rasta, gurnuvši jutros vrednost funte naniže za čak 10 odsto, na 31-godišnji minimum u odnosu na dolar.

Ishod britanskog glasanja je takođe doveo u pitanje budućnost same Evropske unije i uticao na pad evropskih akcija za gotovo 10 procenata pre nego što su se blago oporavile, navodi britanska agencija.

Budući da su sećanja na finansijsku krizu 2007-2009. godine još sveža, centralne banke su se zabrinule da likvidnost tržišta brzo može da presuši, lišavajući realnu ekonomiju pristupa novcu i finansijskim instrumentima.

"Banka (Engleske) neće oklevati da preduzme dodatne mere ako bude potrebe, kako bi se tržišta uravnotežila i britanska privreda išla napred", rekao je Karni, upozorivši da se modu očekivati ekonomske neravnoteže tokom britanskog prilagođavanja novonastalim uslovima.

Britanska ekonomija je već usporavala uoči referenduma i Karni je ranije upozorio na to da bi zemlja mogla da uđe u recesiju u slučaju izglasavanja izlaska iz EU.

Rejting agencija Fič je saopštila da se Britanija suočava sa slabijim rastom i investicionim izgledima, i da bi njen status kao jednog od glavnih međunarodnih bankarskih centara mogao da bude pogođen, jer se neke kompanije prebacuju u EU.

Prinosi na 10-godišnje obveznice u Španiji i Italiji porasli su za oko 40 baznih poena u ranom trgovanju, ali su do podneva ublažili većinu gubitaka.

Zvaničnici Grupe sedam najbogatijih ekonomija sveta održali su telefonsku konferenciju sa koje su izdali saopštenje u kojem su naglasili da imaju poverenje u britansku ekonomiju i banke.

U retkom maniru za velike centralne banke, Švajcarska nacionalna banka je otvoreno intervenisala na deviznom tržištu kako bi spustila vrednost franka, koji se smatra sigurnim utočištem za investitore, i obećala da će učiniti i više ako bude potrebno.

"Švajcarska nacionalna banka je intervenisala na deviznom tržištu kako bi stabilizovala situaciju i ostaće aktivna na tom tržištu", navela je SNB u saopštenju.

Vodeće azijske centralne banke su takođe izvestile o intervencijama.

Trgovci signaliziraju da je zabeleženo da Banka Koreje prodaje dolare kako bi obuzdala pad vona, i da Banka rezervi Indije verovatno prodaje dolare preko državnih banaka kako bi sprečila dalje poniranje rupije.

Banka Engleske je ranije najavila da bi mogla da koristi postojeće valutne svopove sa američkim Fedom, ECB-om, SNB-om i Bankoj Japana, koji bi im omogućili razmenu valuta u slučaju tržišnih poremećaja. Ti instrumenti se mogu koristiti za obezbeđenje devizne likvidnosti banaka u Velikoj Britaniji, precizira Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: