Uzlet zlata na krilima "bregzita"

Cena zlata je skočila na najviši nivo za dve godine, nakon što je Velika Britanija glasala za izlazak iz Evropske unije.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 24.06.2016.

14:39

Uzlet zlata na krilima
Foto: Thinkstock

To je prouzrokovalo krizu na svetskim tržištima i povećalo tražnju za zlatom, javlja njujorška agencija "Blumberg".

Kako prenosi američka televizijska mreža Si-En-Bi-Si, cena zlata je skočila za čak osam odsto, na najviši nivo za dve godine, dok je obim trgovanja fjučersima bio šest puta veći od prosečnog trgovanja.

Cena zlata za neposrednu isporuku je, kako prenosi "Blumberg", skočila za 4,7 odsto, na 1.316,05 dolara za uncu do 11 časova u Londonu, zbog čega su cene tog plemenitog metala sada blizu rekordne vrednosti od 16. juna.

Banka Sosijete Ženeral je prethodno saopštila da bi cena zlata mogla dostići 1.400 dolara za uncu ukoliko dođe do Bregzita.

"Obim trgovanja koji smo videli protekle noći se ne može uporediti ni sa čim", izjavio je glavni analitičar londonske brokerske kuće TF Global markets, Naem Aslam, dodajući da su pojedini klijenti frustrirani jer ne mogu dovoljno brzo da obave porudžbine.

Cene zlata je u ovoj godini skočila za 24 odsto, pošto su očekivanja da će američka Uprava federalnih rezervi (Fed) zadržati kamatne stope na niskom nivou, dovela do slabljenja dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

16 h

Podeli: